28.05.2015 12:08

Deciziile BNM, ”Antieconomice”

Banca Națională a Moldovei aplică o nouă lovitură mediului de business, dar și sectorului bancar. Asta deoarece, regulatorul a decis astăzi să majoreze indicatorii de politică monetară.

Pentru a patra oară în ultimele cinci luni, Banca Națională a majorat rata de refinanțare pentru bănci. Aceasta a fost ridicată cu un punct procentual până la 14,5% anual. Tot cu atât au fost majorate și dobânzile pentru creditele și depozitele overnight până la 17,5 și, respectiv, 11,5%. Doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache este de părere că situația economică dificilă și destabilizarea sectorului cu implicația celor trei băncii, au impus BNM să-și modifice politica monetară. Deciziile respective însă sunt tardive și nu vor fi în stare să schimbe cu mult situația. Din contra, vor avea repercusiuni negative asupra agenților economici, iar ulterior și asupra populației.

Cele 10 miliarde de lei credite de urgență acordate BEM, Băncii Sociale și Unibank au creat un surplus de lichidități în sectorul bancar, iar BNM încearcă acum să-l sterilizeze, mai spune Sveatoslav Mihalache. Astfel, regulatorul pieței a majorat astăzi cu 2 puncte procentuale norma rezervelor obligatorii în lei moldoveneşti şi valută neconvertibilă la 22% pentru perioada 8 iulie – 7 august. În aceste condiții, băncile comerciale nu vor întârzia să-și ajusteze politica de creditare și din păcate, doar în sus. Potrivit economistului, dobânzile băncilor ar putea ajunge și la 30%, cu un efect dezastruos asupra economiei și așa slab dezvoltate.

Comentarii