21.05.2014 10:43

Deficiențe în industria de zahăr din Moldova

Fluctuații de preț, reglementări neeficiente pe piață și concurența neloială- sunt doar câteva din problemele cu care se confruntă atât producătorii din industria de zahăr din Moldova, cât și consumatorii industriali ai acestui produs. În plus, marii producători de zahăr invocă pierderi de milioane de lei în 2013, deși a fost înregistrat un volum record de materie primă.

Cel mai mare producător de zahăr, compania Südzuker-Moldova susține că, din ianuarie și până în martie curent, pierderile sale au crescut de la 5 mil. la tocmai 36 mil de lei. de lei. Asta în timp ce în stocuri mai are aproximativ 100 mii tone de zahăr. Directorul general al întreprinderii, Alexander Koss, spune că pierderile se explica in mare parte prin faptul ca zahărul a fost comercializat la un preț mic, fiind influențat de importurile ilegale din țara vecină. Conform calculelor efectuate de Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova, anul trecut contrabanda cu zahăr a adus un prejudiciu de 200 mil. de lei la bugetul de stat.

În același timp, consumatorii industriali de zahăr susțin că sunt nevoiți să procure zahăr pe piața internă la un preț destul de mare. În prezent, zahărul se vinde la prețul de 11,80-12,20 kg, iar experții estimează că acesta va fi relativ stabil până la sfârșitul anului.

Nici calitatea zahărului moldovenesc nu este totdeauna pe placul întreprinderilor care-l procură pentru industria de cofetărie sau panificație. Ei argumentează că, deseori, cristalele acestuia nu au densitatea dorită sau aciditatea este dezechilibrată. In consecință, calitățile organoleptice ale produsele de cofetărie lasă de dorit. Menționăm, că din 2015, producătorii de zahăr din Moldova vor trebui să se conformeze standardelor europene de calitate.

Directorul general al celui mai important consumator industrial de zahăr, fabrica de cofetării Bucuria, susține că piața de zahăr din Moldova nu este reglementată suficient, ceea ce afectează activitatea tuturor părților implicate. Îndeosebi, acest lucru influențează producerea, comercializarea, dar și operațiunile de import-export a zahărului.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, anul trecut au fost importate 36,2 mii tone de zahăr și exportate 28,7 mii tone.

Comentarii