15.09.2014 09:45

DEPRECIEREA VALUTEI NAȚIONALE

Leul moldovenesc este în cădere continuă. De la începutul anului, valuta națională s-a depreciat cu 9,3 la sută, notează Agora. Banca Naţională menționează că, în pofida deprecierii valutei naţionale, ritmul anual de creștere a prețurilor rămâne stabil, atingând în luna august 2014 nivelul de 5,1 la sută.

Potrivit unui comunicat al Băncii Naționale, balanţa riscurilor pe termen mediu la adresa inflaţiei continuă să fie influienţată de un şir complex de factori externi şi interni cu prevalarea celor dezinflaţionişti. Presiunile fiind generate în special de deprecierea monedelor naţionale ale principalilor parteneri comerciali şi de diminuarea cererii agregate interne. Escaladarea tensiunilor geopolitice din regiune ar putea induce presiuni inflaţioniste.

În ceea ce priveşte alte valute din regiune, e de menţionat că rubla rusă s-a depreciat față de dolarul SUA cu 14,5 la sută, tenghe kazah cu 18,2 la sută, hrivna ucraineană cu 57,5 la sută iar rubla belarusă cu 9,6 la sută.

Subiectul privind evoluţia valutelor din regiune a fost abordat recent la cea de-a 32-a ediţie a Clubului Guvernatorilor Băncilor Centrale din Asia Centrală, Bazinul Mării Negre şi Balcani, care s-a desfăşurat la Chişinău. În cadrul discuțiilor desfășurate, Guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu a menționat că majoritatea monedelor naționale din țările CSI se află sub presiune de depreciere, in principal, din cauza reducerii cererii externe si, implicit, a exporturilor. Prognozele BNM plasează inflația medie pentru anul 2015 la nivelul de 3,5 la sută.

Comentarii