28.10.2014 16:51

ECONOMIA MOLDOVEI ÎȘI TEMPEREAZĂ CREȘTEREA

Destabilizarea politică și perturbațiile activității economice în zona CSI, precum și înăsprirea accesului pe piața rusească a unor produse autohtone vor marca nefast economia Republicii Moldova în acest an. Concluzia se conține în raportul trimestrial ”Tendințele în Economia Moldovei”, elaborat de Institutul Național de Cercetări Economice.

În prima jumătate a anului curent, economia naţională a înregistrat o creştere economică anuală de 3,9%, principalii factori care au contribuit la susținerea PIB-ului fiind exporturile şi formarea brută de capital fix. Raportul INCE arată că agricultura a avut o dinamică sporită, cu o creștere de 8,6% a producţiei agricole în primele trei trimestre, comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Experții INCE estimează că cererea redusă din partea Rusiei și Ucrainei, dar şi evoluţiile de scădere în industria de producere a echipamentelor electrice ar putea menţine tendinţa de temperare şi în al doilea semestru al anului.

Există provocări nu doar pentru sectorul public din Moldova, ci și pentru sectorul real. Companiile private trebuie să-și îmbunătățească producerea și să se orienteze spre alte piețe de desfacere pentru ca, ulterior, să se integreze în rețeaua valorică globală.

Raportul mai atrage atenția și asupra unor tendințe negative în sectorului bancar, cum ar fi creșterea de 12% a soldului total de credite neperformante în primele nouă luni ale anului. În același timp, mai multe bănci se află în apropierea nivelului de 16% a limitei minime pentru capitalului ponderat la risc, explică Alexandru Stratan.

Menționăm că instituțiile finnaciare internaționale, precum BM; FMI și BERD, și-au revizuit de câteva ori prognoza de creștere economică a țării noastre. În final, majoritatea previziunilor sunt în limita de 2%.

Comentarii