26.08.2014 14:01

ECONOMIA RUSIEI, ESTIMĂRI PESIMISTE

Guvernul rus și-a redus la jumătate estimările de creștere a economiei pentru 2015, în condițiile în care ritmul de creștere al Produsului Intern Brut în trimestrul al doilea a fost aproappe de zero, iar în a doua jumătate a anului ar putea crește ușor la 0,1-0,2 la sută. O explicație în acest sens a fost făcută, astăzi, de directorul departamentului de previziuni macroeconomice din Ministerul rus al Dezvoltării, Oleg Zasov, informează Agerpress cu referire la AFP.

Dacă la începutul anului autoritățile de la Moscova mizau în 2014 pe o creștere economică de până la 1,1%, după adoptarea primei runde de sancțiuni occidentale în primăvară, guvernul rus și-a revizuit prognoza de creștere pentru 2014 la 0,5%. De asemenea, Oleg Zasov a estimat că embargoul introdus de Moscova pentru produsele alimentare occidentale va conduce la creșterea cu un punct a inflației. Ministerul rus al Dezvoltării se așteaptă în prezent ca prețurile de consum să înregistreze în acest an o creștere de 7-7,5%, față de 6% cât estima anterior, urmând ca anul viitor să crească cu 6,5%, față de 5% anterior.
Autoritățile de la Moscova susțin că embargoul introdus pentru importurile de produse agroalimentare din statele occidentale va conduce la creșterea producției agroalimentare a Rusiei. Pe de altă parte, experții susțin că va fi nevoie de mai mulți ani și de un sprijin public masiv pentru ca economia Rusiei să renască.

Comentarii