03.02.2016 15:28

Economia verde, promovată la expoziția ”Fabricat în Moldova”

Conceptul de economie verde este unul mai puțin cunoscut în Republica Moldova. Organizatorii mesei rotunde din cadrul expoziției Fabricat în Moldova și-au propus să promoveze economia verde în toate sectoarele de dezvoltare social-economică a ţării, cu atragerea atenției sectorului de afaceri, partenerilor de dezvoltare, asociațiilor obștești, dar şi a publicului larg privind asigurarea integrării prevederilor de protecție a mediului.

O economie verde este un model de dezvoltare economică sau o economie bazată pe dezvoltarea durabilă și o cunoaștere a economiei ecologice. Ministerul Mediului vine în ajutorul agenților economici pentru ca aceștia să poată aplica în practică acest concept mai eficient și mai rapid .

”Noi avem acel ”motoraș”, care trebuie să antreneze toată societatea în jurul acestui concept. Noi însă, trebuie să fim cei, care pun presiunea pe mediul de afaceri, dar și diseminăm în populație acest concept, astfel încât el ar putea fi asimilat pe piață”, - a menționat Ministru al Mediului Valeriu Munteanu.

Evenimentul s-a desfășurat în parteneriat cu mai multe organizații internaționale, coordonat de Ministerul Mediului şi Ministerul Economiei. În cadrul acestuia au mai participat și reprezentanți ai mediului de afaceri din Republica Moldova.

”Aici au fost prezenți trei din cele patru instituții din mediu guvernamental, care fac parte din mediul de lucru. Lipsește doar Ministerul Finanțelor. Totuși, dacă colegii de la Ministerul Finanțelor se vor alătura acestui proces, vom putea ridica la nivel înalt acest obiectiv”, - a spus preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei valeriu Lazăr.

Organizatorii și-au exprimat convingerea că evenimentul va contribui la majorarea gradului de informare a agenților economici, agențiilor guvernamentale privind aplicarea principiilor economiei verzi pentru dezvoltarea durabilă a economiei şi creşterea bunăstării populaţiei. Nu în ultimul rând, aceștia consideră că evenimentul va contribui și la mobilizarea resurselor interne şi atragerea resurselor externe pentru promovarea unei platforme naţionale pentru creşterea economică verde.

Comentarii