10.09.2014 16:07

EFECTELE LEGII GAJULUI

Legea cu privire la gaj, asumată la 22 iulie de Guvern, poate fi una revoluționară, cu condiția ca ea să fie aplicată în practică. Declarația a fost făcută aseară de unul dintre experții invitați la emisiunea ”Interes direct”. Aceștia au mai vorbit despre efectele legii și cât de justificată este acțiunea Guvernului în acest caz.

Legea gajului a fost elaborată în scopul de a stimula folosirea bunurilor mobile, corporale și necorporale, în calitate de garanție a creditului, deoarece până în prezent băncile, dar și creditorii nebancari, preferă bunurile imobile în calitate de garanție a creditului. Tendință care este în disonanță cu bunele practici internaționale. În plus, titlul executoriu al gajului este o povară pentru debitori, spune Galina Bostan.

Pe de altă parte, Roger Gladei, directorul Biroului de Avocați ”Gladei și Partenerii” susține că, dimpotrivă, creditorii nu sunt, în prezent, protejați de lege, atunci când e vorba despre debitorii comerciali de rea-credință.

El a mai adăugat că și instituțiile de supraveghere trebuie să aplice măsuri dure împotriva instituțiilor financiare bancare și nonbancare, pentru a anihila practicile ”hrăpărețe” a acestora.

Comentarii