27.06.2014 16:46

Eficienţa energetică, obiectiv prioritar! 250 de instituţii publice vor fi încălzite din bani europeni

Bani europeni, pentru sporirea eficienței energetice! Anul acesta, aproximativ 250 de instituții publice vor fi raparate, izolate termic și dotate cu utilaje de încălzire pe bază de biomasă. În acest mod autorităţile şi-au propus să diminueze consumul de energie în școlile, primăriile și grădinițele din Moldova. Astfel, 450 milioane de lei au fost acordate de UE din cadrul Fondului pentru Eficienta Energetică.

Astăzi reprezentanți a 10 instituții publice din mai multe regiuni ale Moldovei au semnat contracte de finanțare, în valoare totală de 23 milioane de lei. Instituțiile publice vor fi anvelopate. Ușile și ferestrele vor fi schimbate. De asemenea, vor beneficia de izolare termică și instalare a cazangeriilor pe bază de biomasă.

Astfel de proiecte se implementează cu scopul de a spori efiecienţa energetică a Republicii Moldova şi de a promova sursele de energie regenerabilă în sectorul public, care consumă cel mai mare volum de energie.

Conform prevederilor contractului, instituțiile publice urmează să găsească agenti economici care vor instala cazangeriile și vor efectua lucrările de raparație. Strategia Națională a Eficienței Energetice prevede ca până în 2020, să se reducă consumurile de energie cu cel puțin 20%.

Comentarii