03.11.2014 11:43

UN ALT EMBARGOU! CARNEA DE PORC DIN MOLDOVA, INTERZISĂ ȘI ÎN BELARUS

Belarus a suspendat de la 1 noiembrie importurile de carne şi produse din carne de porc din Republica Moldova. Potrivit instituției fitosanitare belaruse, întreprinderile moldovenești nu respectă standardele şi normele veterinar-sanitare stabilite în cadrul Uniunii Vamale, informează MOLDPRES.

Inspectarea întreprinderilor moldoveneşti de către experţi din Rusia şi Belarus în perioada 13-17 octombrie a evidenţiat “grave încălcări sistemice a standardelor şi normelor veterinar-sanitare” stabilite în cadrul Uniunii Vamale.

Aceste încălcări denotă lipsa unui control corespunzător din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a cărnii și produselor din carne fabricate de către întreprinderile din Republica Moldova, mai anunţă Departamentul de control veterinar. Autoritățile belaruse susţin că o situaţie similară a fost stabilită şi în Muntenegru şi că începînd cu 1 noiembrie Belarus suspendă importul cărnii de porc din cele două state.

Exporturile de carne şi preparate din carne s-au ridicat în opt luni ale acestui ani la 22,3 milioane de dolari SUA, în creştere mai mult decît dublă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aproape sută la sută din exporturi au fost orientate spre piaţa CSI, potrivit Biroului Naţional de Statistică.

Amintim că Federaţia Rusă a interzis de la 27 octombrie importul cărnii din Republica Moldova, din aceleaşi motive, nerespectarea cerinţelor de calitate şi sanitar-veterinare ale Uniunii Vamale.

Comentarii