02.07.2014 12:19

EMBARGOU ROMÂNIEI DIN PARTEA RUSIEI

Autoritatea sanitar-veterinară rusă a dispus, marţi, interzicerea importurilor de bovine, carne de vită şi produse derivate din România, invocând boala vacii nebune. Preşedintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, a declarat că există o suspiciune de "caz atipic" depistat doar la o singură carcasă.

Potrivit unui comunicat oficial al Roselhoznadzor, interdicţia vizeazã, de asemenea, proteinele procesate de origine animală, alimentele destinate animalelor care conţin astfel de proteine, dar şi produsele făcute din resturi provenind din procesarea cărnii de vită.
Pe de altă parte, preşedintele ANSVSA ,Vladimir Mănăstireanu, a ţinut să sublinieze că în momentul de faţă, din informaţiile pe care le deţine, situaţia "nu e foarte gravă", precizând că este vorba despre un singur caz , care nu este luat în considerare la nivel european şi, implicit, nici în România.
Recent, România a primit din partea Organizaţiei Internaționale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaşte statutul de ţară cu risc neglijabil pentru "boala vacii nebune", potrivit Mediafax.
Ultima interdicţie a Rusiei care viza importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine a fost impusă acum 30 de ani Marii Britanii. Roselhoznadzor a anulat interdicţia abia în septembrie 2013.

Comentarii