20.08.2014 14:28

EMBARGOUL RUS AFECTEAZĂ GRAV ECONOMIA FINLANDEI

Pagubele provocate de embargoul rus economiei finlandeze pot fi comparate cu pierderile cauzate de destrămarea URSS, notează publicația americană The Christian Science Monitor. Potrivit sursei citate, sancțiunile impuse de Rusia , au afectat cel mai mult produsele lactate finlandeze, care acopereau piața rusă cu un volumul de peste 250 milioane de euro.

Potrivit publicației americane The Christian Science Monitor, influența rusească asupra economiei finlandeze este parțial comparabilă cu prejudiciul care a fost adus economiei Finlandei, după prăbușirea Uniunii Sovietice.
Potrivit sursei citate, lactatele finlandeze Valio, au suferit cel mai puternic dintre toate. Până de curând, la fabrica de lactate se lucra în două schimburi, iar produsele cum ar fi brânza, untul și alte produse lactate erau în mare parte, destinate exportului în Rusia. Acum, după restricțiile de import din partea Federației Ruse asupra unor produse din țările occidentale, compania a început să lucreze într-un singur schimb. În cazul în care restricțiile rușilor nu vor fi ridicate, în viitorul apropiat, producătorul va fi obligat să caute piețe alternative în volum de aproape 250 de milioane de euro, exact aceeași cantitate de bunuri care au fost vândute în Rusia anul trecut.
Ziarul amintește că, în ciuda tuturor tensiunilor politice dintre Rusia pe de o parte, și Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, pe de alta, Helsinki nu poate face față fără cooperarea economică cu Moscova.

Comentarii