20.10.2014 15:04

ESTONIA SUSȚINE MOLDOVA! AGRICULTORII ȘI-AR PUTEA PROMOVA PRODUSELE LA TALLINN

Producătorii agricoli din Moldova și-ar putea promova produsele în cadrul unei expoziții organizate în Estonia.
Cu o propunere în acest sens a venit astăzi ministrul Agriculturii al Estoniei, Iavari Padar, în timpul întrevederii cu omologul său moldovean, Vasile Bumacov. Potrivit oficialului străin, acest eveniment, programat pentru luna decembrie curent, este o bună opurtunitate pentru producătorii moldoveni să încheie contracte pentru export cu agenții comerciali din Estonia.

Ministrul Agriculturii al Republicii Estonia se află într-o vizită oficială în Republica Moldova având drept scop identificarea soluțiilor de depășire a problemelor ce țin de exportul produselor agro-alimentare moldovenești pe piața Federației Ruse.

Potrivit ministrului Agriculturii și industriei Alimentare, Vasile Bumacov, 90 din producția agroalimentară din Estonia este comercializată în rețelele de supermarketuri. Astfel, producătorii moldoveni trebuie să fie pregătiți să asigure estonienilor o producție calitativă, în caz că vor să cucerească această piață. Totodată, Bumacov a subliniat că piața din Estonia este foarte avantajoasă pentru agricultoriii noștri, deoarece este una complementară, consideră ministrul.

Ministrul Agriculturii al Estoniei a declarat că țara pe care o reprezintă este obligată să ajute în acest moment Republica Moldova, deoarece ea la rândul ei a fost susținută de vecinii săi, precum Filanda, atunci când s-a confruntat cu aceleași probleme.

Cu siguranță eu astăzi văd că misiunea noastră și a mea este să oferim experiența noastră vouă. Este o experiență destul de interesantă or după cum a spus și domnul Bumacov, eu am fost ministru al agriculturii și acum 15 ani încă înainte de aderare la UE când Estonia doar planifica aderarea și acum acea experiență o putem împărtăși. Este o experiență acumulată pe parcursul a 15 ani.

Printre produsele moldovenești care vor fi promovate pe piața Estoniei se numără merele, strugurii, vinurile și divinurile. După cum prognozează ministerul Agriculturii primele partide de produse ar putea fi exportate pe piața respectivă în luna februarie-martie 2015. Amintim că Estonia a încheiat acordul de asociere cu UE în 1995, dar a devenit stat membru al Uniunii Europene abia în 2004. Până în prezent ea este unica țară ex-sovietică care a aderat la zona euro.

Comentarii