26.09.2016 13:46

BEI va acorda Moldovei un credit pentru modernizarea căilor ferate

Banca Europeană de Investiţii (BEI) va acorda Întreprinderii de Stat "Calea Ferată din Moldova" (CFM) un credit în valoare de 50 mil. euro şi alți 2,5 mil. euro sub formă de grant pentru procurarea locomotivelor noi şi pentru reabilitarea căilor ferate.

Un acord în acest sens a fost semnat luni de BEI şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

Ministrul Iurie Chirinciuc a spus la ceremonie că "proiectul de finanţare a fost pregătit încă în anul 2014, însă, din cauza crizei politice, semnarea acordului a fost amînată".

Şeful oficiului BEI în Moldova, Antonio Castillo, a spus că "Uniunea Europeană vrea să ofere susţinere maximă pentru dezvoltarea infrastructurii transportului în Moldova".

Potrivit directorului CFM, Iurie Topală, suma totală a împrumutului este de 105 mil. euro, oferiţi de BERD şi BEI, la care se adaugă şi alți 5 mil. euro nerambursabili, pe care îi oferă Uniunea Europeană prin Fondul de Investiţii de Vecinătate (NIF).

Creditul este oferit pe o perioadă de 15 ani cu o dobîndă anuală de 1,5% şi cu o perioadă de graţie de trei ani. Din aceşti bani, BERD şi BEI vor acorda 27,5 mil. euro pentru procurarea locomotivelor şi 25 mil. euro pentru renovarea infrastructurii.

El a menţionat că în timpul apropiat BEI va anunţa concurs pentru achiziţionarea locomotivelor şi a materialelor pentru reconstrucţia căilor ferate. Plăţile pentru producători vor fi efectuate direct de către Bancă, fără participarea părţii moldoveneşti.

SURSA

Comentarii