27.06.2014 17:16

EXECUTAREA BUGETULUI DE STAT PENTRU 2013 (ÎNTRE PLAN ȘI REALIZARE)

La realizarea bugetului de stat pe anul 2013 nu au fost executate 26 tipuri de venituri, cu circa 361,2 mil. lei, iar alte 61 de tipuri de venituri au fost executate cu depășirea nivelului precizat în sumă de peste 253 mil. lei. Constatările se conțin într-un raport de audit prezentat de Curtea de Conturi.

Auditorii Curții de Conturi susțin că devierile cele mai semnificative între veniturile precizate și încasările efective se înregistrează în fiecare an la unele și aceleași tipuri de venituri. Este vorba despre impozitul pe venitul din activitatea de întreprinzător, TVA, accizele la produsele din tutun și altele. Printre iregularitățile prezentate în raportul de audit se găsește și neîncasarea la bugetul de stat a mijloacelor aferente includerii în tariful de gaze naturale a patru dolari SUA pentru o mie de metri cubi, destinate recuperării cheltuielilor care au fost achitate din bugetul de stat pentru cambiile emise de Guvernul Republicii Moldova pentru SA ”Gazprom” din Federația Rusă.

Curtea de Conturi a recomandat Ministerului Finanțelor să fie luate măsuri pentru ca acele 3,4 mil. de lei achitate din bugetul de stat pentru cambiile emise să fie încasate integral de la Moldova-Gaz.

Comentarii