26.02.2015 13:42

Experții prognozează o REDUCERE a produselor agricole în 2015

Rezultatele pozitive ale agriculturii moldovenești, conturate mai ales în a doua jumătate a anului trecut, vor fi substiuite în 2015 cu o scădere a producției agricole. Concluziile aparțin experților economici de la IDIS ”Viitorul” și au fost prezentate în cadrul primei ediții din acest an a Monitorului Economic.

Analiza Idis ”Viitorul” arată că în 2014, producția globală agricolă a marcat un salt esențial de 108,2% față de anul precedent, fiind determinată de creșterea producției vegetale și celei animaliere. Experții economici însă au prognoze mai puțin optimiste pentru anul curent. Ei anticipează o reducere a producției globale agricole de aproximativ 14%.

În plus, sectorul agricol va fi marcat și de unele riscuri iminente, a accentuat Viorel Chivriga. El a remarcat că fermierii moldoveni deja se confruntă cu probleme financiare grave, îndeosebi pe fundalul deprecierii monedei naționale. Fapt care atrage costuri mai mari de producere și, respectiv, prețuri majorate. Nici la exporturi serioase nu putem să ne așteptăm în acest an, chiar dacă Federația Rusă a început să ridice barierele la importurile din țara noastră, crede expertul.

Comentarii