21.10.2014 15:02

EXPORTĂM MAI MULT, IMPORTĂM MAI PUȚIN. SCHIMBURILE COMERCIALE, ÎN PLINĂ DESFĂȘURARE

Foto: canine-reproduction.com


Exportăm mai mult, însă importăm mai puțin. Datele Biroului Național de Statistică arată că în primele cinci luni ale acestui an. Deficitul balanței comerciale a Republicii Moldova, a constituit 1 miliard 125,5 milioane de dolari SUA, cu 62,4 milioane de dolari mai puțin decât în aceeași perioadă a anului precedent.

Totodată, volumul exporturilor marfurilor Moldovenesti către alte state, în primele cinci luni ale anului curent, a însumat 969,4 milioane de dolari sau cu 2% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, reexporturile de mărfuri au avut o valoare de 364,8 mil. dolari SUA. Comparativ cu ianuarie-mai 2013, reexporturile de mărfuri s-au majorat cu 21,3%. A scăzut doar volumul importului , cu 2% și a constituit 2 miliarde 094,9 milioane de dolari.

Cel mai mare deficit al balanței comerciale, în ianuarie-mai 2014, Moldova l-a înregistrat cu China de 2,6%. Balanța comercială între țara noastră și Ucraina a fost de minus 14,4%. Următorul stat este România, comerțul cu care a înregistrat o balanță pozitivă de 28,1% față de perioada respectivă a anului trecut, urmată de Germania. Comerțul cu Rusia a ănregistrat de asemenia o balanță pozitiva semnificativă de 62,1%. Bilanțul comercial intre țara noastră și Italia a înregistrat cea mai semnificativă scădere - de 57 la suta.


Balanța comerciala a unei tari reprezintă diferenta neta dintre valoarea importurilor de bunuri și servicii și cea a exporturilor. Dacă valoarea exporturilor este mai mare decât volumul importurilor, atunci se va înregistra o balanță favorabila. Daca, insa, cantitatea exportata este depășită de cea importata balanta comerciala va fi una negativa, lucru care indica deficite la nivel economic si, implicit, performante slabe ale economiei.

Comentarii