20.05.2014 16:00

Exportul de carne de pasăre în UE - posibilitate nulă

Dacă ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare este foarte optimist privind exportul carnii de pasăre în țările din Europa, atunci directorul general al întreprinderii „Avicola-Moldova”, Ion Bîzgu este mai sceptic. Potrivit lui, piața autohtonă este foarte slab dezvoltată. Astfel, anual sunt vândute doar 50 mii tone de carne de pasăre pe piața autohtonă.

Ion Bîzgu, director general al întreprinderii „Avicola-Moldova”:

"La moment nu are capacități pentru a produce și exporta în alte țări și nu este convenabil din punct de vedere economic, deoarece anual în Republica Moldova se importă circa 16-18 mii tone de carne. Cred ca principala concepție a agricultorilor este cucerirea pieței autohtone. Este o piață convenabilă atât pentru consumator cât și pentru producător. La a doua, a treia etapă deja când piața va fi cucerită la 80-90 la sută, atunci poate vor fi tentativă de a exporta carne de pasăre în alte țări și mai cu seamă în țările din comunitatea europeană. Se importă carne nu de cea mai bună calitate, Nu se importă file de pasăre, nu se importă pasărea gril, nu se importă pasărea refigerată, se importă produse de la industria de sacrificare unde se sacrifică milioane de păsări și partea cea necalitativă se importă în Republica Moldova. Asta e tragedia noastră. Consumatorul trebuie să înțeleagă, să nu să se uite că carnea de import e la un preț redus de 50 de bănuți și el apelează la ea, el trebuie să stimeze producătorul autohton".

Potrivit lui Ion Bîzgău, Republica Moldova s-ar putea baza pe exportul de oua. În prezent, producătorul este pregătit să exporte în țările membre a UE circa 130 mil de ouă anual. Mai mult, unul din obiectivele Strategiei de Dezvoltare a Complexului Avicol este de a mări exportul de ouă până la 2 mil.

Comentarii