11.09.2014 15:30

EXPORTUL PRODUSELOR AGROALIMENTARE

Semințele de floarea soarelui au detronat vinul moldovenesc în ce privește volumul exporturilor. Cel puțin așa arată datele unui raport privind comerțul exterior cu produse agroalimentare, din prima jumătate a anului curent, publicat de ministerul agriculturii. Exportul produselor agroalimentare înregistrând o creștere de 84,2 milioane de dolari americani. Cel mai exportat produs în perioada analizată fiind semințele de floarea soarelui. Acestea au luat locul vinurilor, care a fost cel mai exportat produs agro-alimentar din Republica Moldova în primele șase luni ale anului trecut. Principalul motiv al acestei schimbări a fost embargo-ul rusesc pus la vinuri cu un an în urmă.

Potrivit studiului elaborat de ministerul agriculturii, anul acesta, comparativ cu anul trecut, Republica Moldova a exportat mai multe produse agroalimentare decât a importat.
Exportul de produse agroalimentare în primul semestru al anului 2014 a înregistrat o valoare de 517,1 milioane de dolari, fiind în creștere cu 19,5%.

De cealaltă parte, importurile au înregistrat o valoare mai mică comparativ cu perioada similară a anului trecut, de 366,8 milioane de dolari și înregistrează o scădere de 5,8%. Astfel, dacă anul trecut ponderea la exportul de vin era de 19%, fiind și cea mai mare dintre produsele agroalimentare, atunci, anul acesta locul a fost ocupat de semințele de floarea soarelui cu 14%. Cea mai mare parte a produselor fiind exportate în UE, înregistrânduse o creștere cu 43,3%, predominant la categoriile cereale, grăsimi și uleiuri.

Cu toate acestea exportul de produse de origine vegetală a înregistrat cea mai mare valoare, de 256,2 milioane de dolari, fiind în creștere cu 38% față de aceeași perioadă a anului trecut. La categoria dată cele mai semnificative majorări sunt înregistrate pentru exportul de: Porumb, Boabe de soia și Grîu.

În același timp, a scăzut exportul de Mere cu 25% și Struguri de masă cu 41%, livrate pe piața Rusiei. Scăderea dată fiind determinată de restricțiile impuse pe piața Federației Ruse.

Comentarii