05.06.2014 14:06

FABRICAREA BUTOAIELOR, AFACERE PROFITABILĂ

Producerea butoielor de strejar pentru vin și cogniac este o activitate comercială destul de rentabilă și, paradoxal, neexplorată la maxim de moldoveni. În țara nostră este doar o întreprindere care fabrică și exportă în cantități mari butoaie din stejar produse după tehnologii și standarde franțuzești. Datorită prețurilor avantajoase, și a calității competitive întrebrinderea exportă 80% din producția sa, companiior vinicole straine.

Tradiția de familie a fost transformată în business. La numai 27 de ani, Dan Severin din satul Cojușna, raionul Strășeni, conduce afacerea fondată de tatăl său încă în 1995. Lunar intreprinderea are o pondere de producere de peste 100 de butoaie, iar prețul acestora este stabilit în dependență de mărimea butoiului, de la 50 până la 420 de euro.

Barrigue-urile sunt butoiele de tip franțuzesc care se fabrică din lenm de stejar nu mai tânăr de 80 - 140 de ani. Acesta este adus din regiunea Krasnodar a Rusiei, pe motiv că fondul forestier din Moldova este mult prea sărac. Lenmul trebuie să fie expus în aer liber timp de 2 ani. Echipa noastră de filmare a avut ocazia să asiste la procesul de producție a butoaielor. La prima etapă lemnul se șlefuiește după dimensiuni proporționale, pentru a forma o doagă.

Comentarii