29.08.2014 14:35

FĂRĂ TAXE ÎN UE

Ultimele bariere tarifare pentru exportul de fructe și legume din Moldova în UE au fost eliminate. Exportatorii moldoveni de fructe şi legume vor fi scutiţi, începând din 1 septembrie, de preţurile indicative, care se aplică la vamă. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, scrie Agora.md. Potrivit ministrului, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, produsele moldovenești vor avea acces liber la piața europeană.

Totodată, Bumacov a declarat că în urma vizitei la București a producătorilor moldoveni, mai mulți agenți economici s-au arătat interesați de produsele noastre. Potrivit lui, în Uniunea Europeană, este un sistem prin care se stabilesc prețurile indicative sau prețuri de intrare. Acordul de Liber Schimb înseamnă că acea cotă de până la 80.000 de tone va fi scutită de taxă vamală și nu va fi aplicat prețul de intrare.
Precizăm că termenul inițial de aplicare a Acordul de Liber Schimb a fost de la 1 octombrie, ulterior acesta a fost modificat odată cu restricțiile impuse de Rusia. Astfel, de la 1 septembrie, producătorii autohtoni au undă verde pe piața Europeană.

Comentarii