15.09.2014 09:17

FĂRĂ TAXE VAMALE LA EXPORTUL PRODUSELOR DIN CARNE

Importurile de produse din carne, produse lactate, cereale, zahăr și ouă din Republica Moldova beneficiază în România în prezent de scutire totală de taxe vamale. Direcția Generală a Vămilor, din Romania a publicat pe site-ul său oficial procedura care permire importul produselor enumerate. De acum înainte pentru acestea nu mai este necesar ca importatorii să aplice pentru contingent și să garanteze taxele la import.

Potrivit unui comunicat al Direcției Generale a Vămilor, produsele care fac obiectul contingentelor tarifare anuale scutite de taxe vamale, precum unele sortimente de carne, produse lactate, cereale, zahăr și ouă, beneficiază în prezent, în baza Acordului de asociere, de scutire totală de taxe vamale, dacă se prezintă dovada originii preferențiale, ceea ce înseamnă certificatul EUR1 sau declarația de origine pe factură. Pentru o parte din legumele și fructele care beneficiază de scutirea componentei ad valorem a taxei vamale — unele sortimente de roșii, usturoi, struguri, mere și prune, Acordul de asociere prevede o scutire totală de taxe vamale în limitele contingentelor tarifare.
Dacă importatorul aplică pentru contingentul tarifar, garanția constituită privind taxa vamală trebuie să acopere doar componenta cantitativă a taxei vamale și nu întregul cuantum al taxei vamale, deoarece componenta ad valorem este scutită în baza regulamentului menționat. Pentru a beneficia de aceste facilități, importatorul trebuie să prezinte, de asemenea dovadă că mărfurile sunt originare din Republica Moldova. Garanția se restituie la momentul alocării contingentului de către Comisia Europeană. Acordul de asociere nu privește regimul TVA și al accizelor și, ca urmare, conform Codului fiscal al României, aceste taxe sunt exigibile la importul în România.

Comentarii