02.12.2014 14:20

FEDERAȚIA RUSĂ RENUNȚĂ LA PROIECTUL SOUTH STREAM

Autoritățile ruse renunță la construirea gazoductului South Stream care trebuia să exporte gazele naturale din Rusia către Italia și Austria. Potrivit președintelui rus, Vladimir Putin, gazoduct ruso-italian South -Stream nu poate fi construit pâna la sfârșit, din cauza opunerii Bulgariei, relatează RiaNovosti.

Potrivit unui comunicat, președintele rus, Vladimir Putin a apreciat că poziţia Uniunii Europene în legătura cu proiectul South Stream nu este constructivă şi din acest motiv Rusia îşi va reorienta resursele către alte state. Mai mult decât atât, acesta a subliniat că dacă Europa nu doreşte realizarea acestui proiect, atunci el nu va fi realizat, încât așa și nu pot obține permisiunea de construcție prin zona Bulgariei.


Proiectul South Stream, estimat la 40 de miliarde de dolari, urma să transporte gaze ruseşti către centrul Europei, pe o rută care va ocoli Ucraina, cu care Rusia este în relaţii tensionate. Pe de altă parte, Uniunea Europeană se opune construirii South Stream, pe fondul îngrijorărilor că proiectul ar ajuta Rusia să îşi consolideze influenţa în estul Europei. De altfel, anterior Comisia Europeană a apreciat că proiectul încalcă legislaţia UE în domeniul liberei concurenţe.

Comentarii