23.09.2014 15:04

FLUCTUAȚIA PROVOACĂ MARI ÎNGRIJORĂRI! PREȚUL LA PETROL CONTINUĂ SĂ SCADĂ

Prețul petrolului este în continuă scădere, ajungând să coste mai puțin de 94.4 Dolari per Baril. Actualizând minimul de la începutul lunii iulie 2012. Fluctuații de preț au mai avut loc și înainte, dar un astfel de declin îndelungat și constant provoacă mari îngrijorări.

Experții economici de la portalul de știri Lenta.ru cred că este foarte probabil ca în viitorul apropiat, prețul petrolului va continua să scadă. Cu toate acestea, ei nu se așteaptă la o prăbușire a indicatorilor ca pe timpul crizei din 2008, prețul pentru un baril de petrol a scăzut până la 33 de dolari.
Într-un articol analitic, experții estimează că principala problemă pe piața petrolului acum este scăderea cererii. În primul rând, este vorba despre Europa, unde continuă stagnarea. Și economia Chinei a încetinit. Săptămâna trecută, datele publicate, arătau că pentru prima dată în ultimii patru ani a scăzut consumul de resurse energe tice în această țară.
Pentru țările membre ale OPEC scădea prețului până la 95 dolari pe baril nu este critică. Arabia Saudită și Qatarui, în asemenia situații își echilibrează bugetul. Însă o scădere mai mare a prețului poate avea și pentru aceste țări urmări neplăcute.
În timp ce pentru Rusia, care își constituie bugetul din calcului unui preț de 105 dolari per baril, scăderea prețurilor mondiale la petrol este extrem de nedorită.
Experții sunt de părere că în acest caz guvernul rus nu va mai putea să se limiteze la retragerea de economiilor de pensii și la majorarea impozitelor, dar va fi nevoit să reducă cheltuielile.
De altă parte, , Ministerul rus al Energiei prezice că în viitorul apropiat, prețul petrolului va reveni la cotația de 110 dolari per baril.

Comentarii