15.07.2016 08:15

Foaia de parcurs a Moldovei cu Rusia nu necesită revizuirea acordurilor cu UE

Foaia de parcurs a restabilirii relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă nu presupune revizuirea altor acorduri semnate de RM cu UE și CSI.

Acest fapt a fost comunicat de Ministerul Economiei al Moldovei, care a menționat că în mass-media au apărut unele interpretări eronate privind sensul și necesitatea elaborării unui asemenea document.

Instituția a propus autorităților Federației Ruse ca grupele de experți ce urmează să definitiveze proiectul comun al Foii de parcurs, unde vor fi stabilite toate elementele-cheie de cooperare comercial-economică dintre cele două state, să se întrunească la sfîrșitul lunii iulie la Moscova. Delegația Republicii Moldova va fi condusă de viceministrul Economiei Vitalie Iurcu.

Decizia de formare a grupelor de experți pentru elaborarea unei foi comune de parcurs a fost luată în cadrul ședinței extinse a copreședinților Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, Octavian Calmîc și Dmitrii Rogozin, care a avut loc în perioada 5-6 iulie la Chișinău. Utilitatea formării grupului de lucru a fost dictată de necesitatea sincronizării propunerilor înaintate de ambele părți, care vor fi incluse în varianta definitivă a Foii de parcurs.

Conform înțelegerilor prealabile, documentul final urmează a fi discutat și semnat în cadrul unei întrevederi a lui Octavian Calmîc cu Dmitrii Rogozin.

În legătură cu apariția în mass-media a unor interpretări eronate privind sensul și necesitatea elaborării unui asemenea document, Ministerul Economiei vine cu următoarele precizări: (1) proiectele foilor de parcurs, prezentate reciproc de cele două părți, sînt doar niște proiecte de propuneri unilaterale, care urmează a fi discutate și aprobate; (2) documentul va fi unul bilateral și va stabili relațiile de cooperare comercial-economică dintre două părți, în diferite domenii, inclusiv energetic, agroalimentar, transporturi, industrie etc.; (3) Foaia de parcurs, care urmează a fi negociată și semnată, nu presupune revizuirea altor acorduri semnate de Moldova cu UE, CSI, alte organisme internaționale sau regionale.



SURSA

Comentarii