06.07.2016 13:37

Franța – principala piață de desfacere pentru mierea din Moldova

Franța este piața de desfacere preferată pentru mierea moldovenească, consumînd anual 35 de mii de tone de miere, dintre care aproape 24 de mii sînt importate.

Constatarea aparține autorilor unui studiu de piață, efectuat la solicitarea Organizației pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor (MIEPO) și prezentat apicultorilor moldoveni săptămăna aceasta.

Studiul, elaborat cu sprijinul Proiectului de Suport pentru Implementarea DCFTA în Republica Moldova, prezintă obiceiurile de consum și cumpărare în Franța, evoluția prețurilor și principalele canale de import și distribuție, precum și condițiile de plată. De asemenea, documentul descrie procedurile de certificare, vamale, de transport, cerințele față de reziduuri și contaminanți, de marketing și etichetare, evoluțiile pieței internaționale și importurilor.

„Mierea este singurul produs de origine animală care a fost exportat în cantități consistente în Uniunea Europeană și numai mierea îndeplinește cerințele UE în domeniul sanitar pentru produsele de origine animală. Prin astfel de studii, MIEPO pune la dispoziția producătorilor moldoveni instrumente practice pentru a facilita exporturile”, a declarat Vitalie Zaharia, directorul MIEPO.
Potrivit studiului, principalele țări europene care exportă miere în Franța sînt Belgia, Spania, Germania, Italia, Polonia, iar principalul concurent al mierii moldovenești pe piața franceză este Chile, care însă cere și un preț mai mare.

De menționat că 52% dintre francezi procură mierea din hipermarketuri și supermarketuri, iar 48% din magazinul apicultorului. Astfel, autorii studiului recomandă apicultorilor să elaboreze un brand național, care va contribui la obținerea unor prețuri mai înalte, și să evite amestecul produselor atunci cînd sînt vîndute angrosiștilor. Totodată, cele mai active perioade de consum sînt lunile ianuarie-martie și octombrie-decembrie, timp în care și prețurile sînt mai bune.

Aproape 80% dintre francezi consumă miere la micul dejun, peste 72% preferă mierea din flori și 70% o consumă ca remediu pentru dureri de gît, 66% - pe pîine, 60% în loc de zahăr, 45% o utilizează la prepararea bucatelor cu miere.

Deși procedurile vamale au fost simplificate, iar tarifele pentru certificare reduse, numărul exportatorilor autorizați de miere în Moldova este destul de mic și se cifrează la numai 18 companii, din cauza lipsei unei cantități constante și uniforme a unei infrastructuri de bună calitate, lipsa sprijinului sectorial, organizarea slabă între apicultori, context de piață regională etc.

În anul 2014, Moldova a exportat miere în valoare de 9,5 milioane USD, exporturile înregistrînd creșteri de pînă la 60% în anii 2010-2014 și o creștere de aproape 200% în anul 2014. Aproape 30% dintre exporturile de miere ajung în Franța și 23% - în Germania.


SURSA

Comentarii