23.09.2014 15:00

FRUCTELE DIN ROADA NOUĂ VOR FI PĂSTRATE ÎN 170 DE DEPOZITE FRIGORIFICE

146 de mii de tone de fructe din roada nouă vor putea fi păstrate la cele 170 de depozite frigorifice din țară, cele mai mari fiind în localitatea Costeşti, raionul Ialoveni, potrivit IPN.

Potrivit Șefului Serviciului produse horticole de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Şarban, citat de IPN perioada de păstrare a fructelor şi legumelor depinde de calitatea acestora. Spre exemplu merele pot fi păstrate timp de 6 luni, iar prunele - 3 luni.

Precizăm că din cele 170 de depozite frigorifice din ţară, 85 au fost construite şi date în exploatare în ultimii ani, cu sprijinul financiar al statului, prin intermediul Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli, iar prin proiectul PARE 1+1, 15 agenţi economici au făcut investiţii de 10,8 milioane de lei în construcţia frigiderelor, cu capacitatea estimativă de 10 mii de tone.

Experţii de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare recomandă agricultorilor să-şi păstreze producţia şi să o comercializeze în afara sezonului, pentru a câștiga un preţ mai bun.

Comentarii