09.09.2014 15:42

FUZIUNE SAU ACHIZIȚIE? EFECTELE CONTOPIRII BEM CU UNIBANK

În ultima perioadă, scenariul de creare a unui gigant pe piața bancară autohtonă este vehiculat intens în presă. Instituțiile media scriu despre fuziunea Băncii de Economii cu Unibank, tranzacție care ar putea afecta cota-parte a statului în acționariatul primei bănci.

Experții de la Infomarket susțin însă că fuzionarea celor două instituţii bancare va avea mai degrabă efecte pozitive şi nu va aduce prejudicii statului, care deţine în prezent 33,33% din acţiunile Băncii de Economii.

Dimpotrivă, în rezultatul fuziunii, cota statului va fi mai scumpă şi va urca de la 180 de milioane de lei la 277,6 milioane de lei. Astfel statul va deţine o cotă de 33,33% şi în capitalul noii instituţii care în urma fuziunii va fi de 832,9 milioane de lei, estimează infomarket.md. Pe de altă parte, jurnaliștii de la Adevărul.ro scriu că nu este clar ce cotă va avea în structura noii instituţii financiare compania VEB Kapital din Rusia, care face parte din grupul Vneshekonombank.

Aceasta deține 24,9% din capitalul Băncii de Economii, încă 8,9% din acțiuni revin companiei Sisteme Informationale Integrate, iar restul aparţin unor persoane fizice şi juridice. Amintim că Banca Națională a Moldovei a dezmințit o eventuală fuziune a celor două bănci, precizând că e vorba de o achiziție de sută la sută a acțiunilor Unibank de către Banca de Economii. Ceea ce înseamnă că se instituie procedura de cumpărare a băncii, firește în cazul în care BNM aprobă tranzacția.

Comentarii