02.07.2014 13:15

GAZODUCTUL IAȘI - UNGHENI ÎN AJUN DE LANSARE

Conducta de gaze Iași - Ungheni, prin care Republica Moldova va putea importa resurse din România, va fi finalizată la 15 august. România urmează să exporte prin intermediul acestui gazoduct circa 1-2% din producția națională către țara noastră, a declarat, ieri, ministrul româm al Energie, Răzvan Nicolescu.

Potrivit Departamentului pentru Energie, în prima etapă, gazoductul va transporta 14.000 — 15.000 metri cubi pe oră, iar în a doua etapă, capacitatea va ajunge la 1,5 — 2 miliarde de metri cubi pe an. În acest fel, gazele care vor veni din România în prima fază vor acoperi, la nivel anual, circa 8-9% din necesitatea de gaze a Republicii Moldova, cu excepția Regiunii Transnistriene. Totodată, va fi organizată o licitație pentru companiile care vor exporta efectiv gaze din România. Iar procesul nemijlocit de transportare a gazelor, va demara după semnarea acordului de cooperare dintre Moldova și România.
Răzvan Nicolescu a declarat că prețurile pentru importurile de gaze pentru Republica Moldova, vor fi stabilite în funcție de înțelegerile comerciale între companiile gestionare.
În aceeași ordine de idei precizăm că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a eliberat o licență pentru furnizarea gazelor naturale la tarife nereglementate pentru SA „Energocom”. Potrivit unui comunicat al agenției. titularul de licenţă, intenţionează să importe gaze naturale din România, odată cu punerea în funcţiune în luna august 2014 a gazoductului Iaşi-Ungheni, şi furnizarea acestora la tarife nereglementate pe teritoriul Republicii Moldova.

Comentarii