14.08.2014 09:50

GAZPROM, GATA SĂ-ȘI REVIZUIASCĂ PREȚURILE

Grupul rus "Gazprom" își va optimiza politica de prețuri cu scopul de a-și păstra cota de piață pe care o are în UE. În raportul financiaral companiei pe trimestrul doi, se arată că, în prezent, această cotă este amenințată de sancțiunile impuse de statele occidentale.

În raportul publicat joi pe pagina oficială a grupului rus "Gazprom" se spune că "În contextul impunerii de sancțiuni economice internaționale împotriva Rusiei, din cauza crizei din Ucraina, este posibil ca unele state membre ale Uniunii Europene să-și reducă dependența de livrările de gaze rusești, în ideea de a scădea ponderea ocupată de "Gazprom" pe piața gazelor naturale. Pentru a reduce acest risc, compania este pregătită pentru optimizarea modalității de stabilire a prețurilor precum și pentru diversificarea geografică a livrărilor de gaze naturale la export" a informat compania rusească. Totodată, "Gazprom" nu exclude ca în viitor, să introducă forme de plată non-numerar pentru livrările de gaze. Principalul motiv care ar determina compania rusească să ia această decizie este datoria Ucrainei față de "Gazprom".


Grupul rus este cel mai mare producător mondial de gaze naturale, care asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Însă, din cauza sancțiunilor impuse de statele occidentale, în prima jumătate a acestui an, profitul net al Gazprom, calculat în conformitate cu standardele contabile din Rusia, a scăzut cu 37,5% în ritm anual până la 155 miliarde ruble (3,2 miliarde de euro).

Comentarii