30.12.2014 12:17

”Gazprom”, unicul proprietar al South Stream

„Gazprom” a devenit unicul proprietar al South Stream Transport. Gigantul rus a încheiat citeva acorduri cu firma italiana Eni, cea germana Wintershall și FED - franceză. Acordurile prevăd achiziționarea de la aceste companii celelalte 50% din South Stream Transport BV. Acest anunț a fost făcut ieri de către serviciul de presă al Ministerului Energiei din Rusia. Valoarea tranzacției nu este făcută publică.

În urma semnării acestor acorduri, „Gazprom” devine proprietar unic al South Stream Transport, astfel, îi aparțin și celelalte 50% din companie.


Amintim că în gazoductul South Stream Transport B.V, "Gazpromului" în aparțineau 50% din acțiuni, Eni avea 20%, Wintershall și FED câte 15%.


Anterior, gigantul Gazprom a anunţat că intenţionează să inaugureze în 2015 gazoductul South Stream şi să evite astfel tranzitarea combustibilului prin Ucraina pentru a-l livra în Europa. De cealaltă parte, UE s-a opus construirii conductei pe fondul tensiunilor din Ucraina şi îngrijorărilor că proiectul ar ajuta Moscova să îşi consolideze influenţa în estul Europei.
Proiectul South Stream a fost estimat la 40 de miliarde de dolari.

Comentarii