14.05.2014 08:30

Germania va susține RM pentru a deveni un stat puternic

Republica Moldova va fi ajutată de către Germania să devină un stat puternic şi din punct de vedere economic. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către vicepreşedinta Bundestagului german, Ulla Schmidt, care se află în prima sa vizită la Chişinău, transmite IPN. Oficialul german a avut o întrevedere cu preşdintele Parlamentului, Igor Corman, iar după întrevedere a spus că Republica Moldova se află în faţa unor provocări, dar se discută mult pentru identificarea soluţiilor necesare. „Vă asigurăm de toată susţinerea noastră ca Republica Moldova să fie o ţară independentă, iar cetăţenii acesteia să aibă un trai demn”, a spus Ulla Schmidt. Vicepreşedinta Bundestagului a remarcat că paşii întreprinşi de către autorităţi pentru a îmbunătăţi situaţia din ţară îi consideră corecţi. Oficialul mai spune că deja după semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE colaborarea dintre germani şi moldoveni va fi şi mai intensă.

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a menţionat că în cadrul discuţiilor un accent deosebit s-a pus pe relaţiile moldo-germane în contextul agendei europene a Republicii Moldova. „Această vizită este încă o confirmare a relaţiilor bune dintre cele două state. Avem un dialog intens, iar în luna iunie un grup din Germania va participa la un forum aici, la Chişinău”, a comunicat oficialul. Igor Corman a mai spus că a solicitat ca Bundestagul german să ratifice Acordul de Asociere dintre Moldova şi UE, deoarece crede că ratificarea acestuia la Berlin va fi un semnal puternic şi pentru celelalte state membre ale UE.

Vizita oficialului german are loc şi în perioada când se marchează 200 de ani de la stabilirea germanilor basarabeni pe aceste locuri. Cu această ocazie va avea loc şi inaugurarea expoziţiei „Urme germane în Moldova, 1814-2014. Tradiţie şi modernizare”, la care vor participa cei doi oficiali.

Comentarii