09.07.2014 11:15

GHIȘEU UNIC PENTRU ÎNREGISTRAREA AFACERILOR

Noi reforme pentru înființarea businessului în Moldova. Antreprenorii din Moldova își vor putea înregistra afacerile mai rapid și mai simplu. Ministerul Justiţiei a elaborat proiectul de lege, care presupune utilizarea ghișeului unic.

Înregistrarea întreprinderii la gheșeul unic presupune că persoanele juridice sau întreprinzătorii individuali vor efectua o singură vizită pentru depunerea și recepționarea informaţiei necesare. La ghișeu vor fi perfectate actele de constituire, va fi verificată denumirea persoanei juridice și va fi eliberat extrasul din Registrul de Stat, iar informația va fi publicată în Buletinul Oficial electronic al Camerei Înregistrării de Stat. Suplimentar, organul înregistrării de stat va obţine informaţiile necesare direct de la autorităţile publice prin intermediul reţelelor electronice, fără a mai fi necesară implicarea solicitantului, cum se practică în prezent. Ulterior, informaţiile din Registrul de stat vor fi prezentate autorităţilor publice pentru luarea la evidenţa fiscală, statistică, medicală şi socială. Afacerile în Moldova se înregistrează în baza acestui gheșeu încă din 2005, însă această procedură este destul de anevoioasă și favorizează dezvoltarea birocrației.

VICTOR CEBOTARI președintele Camerii Înregistrării de Stat: Camera Înregistrării de Stat reprezintă doar o etapă în ințierea businessului, pentru că noi foarte repede operăm toate înregistrările, în decurs de 1, 2, maximum 4 ore. Însă ceea ce se întâmplă după înregistrare, mi se pare un proces anevoios de birocrație, pentru că Serviciul Fiscal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale, Casa Națională de Asigurări în Medicină, si multe alte organe, solicită ca agentul economic să le efectueze vizite.
Noul proiect mai propune reducerea termenului de înregistrare a afacerii, de la 5 la 3 zile lucrătoare.
Reformarea procedurii de înregistrare a unei afaceri reprezintă unul din obiectivele Programului de activitate al Guvernului „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare" 2013-2014. În acest sens, Guvernul urmează să aprobe în scurt timp această inițiativa legislativă. În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrați circa 168.000 de agenți economici.

Comentarii