14.05.2014 09:07

Glorinal, scutita din nou de impozite de milioane de lei

Pentru ca „Glorinal” să fie scutită de plata impozitelor, proiectul de lege trebuie să fie votat și de Parlament. Precizăm că o decizie asemănătoare a fost declarată neconstituțională în luna februarie a anului curent. În luna aprilie, un proiect de lege care prevede scutirea companiei de 14 milioane de lei a fost înregistrat în Parlament. În nota informativă a documentului se precizează că „Glorinal” a admis restanțe la bugetul public în sumă de 14 731 000. Nu a fost achitat impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, defalcările pentru elaborarea documentelor normative în construcții și taxa pe valoare adăugată. De asemenea, pentru neachitarea la timp a impozitelor, compania a fost amendată cu trei milioane de lei.

Autorii proiectului de lege susțin că aceasta este singura soluție pentru a scăpa Mănăstirea Curchi de o parte din datoriile pe care le are față de compania de contrucții. „Este de datoria noastră să stingem măcar parțial aceste datorii care sunt acum de 25 de milioane de lei. Totul depinde de avizul Guvernului care va decide suma exactă de care va fi scutită „Glorinal”. Ne pare rău că s-a ajuns la o asemenea situație. Comuniștii au inițiat ceva grandios, dar fără a avea acoperire financiară”, a declarat atunci pentru Ziarul NAȚIONAL președindele fracțiunii Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleț. Potrivit deputatului, dacă inițiativa legislativă va fi adoptată, nu mai există riscul ca aceasta să fie declarată neconstituțională, așa cum s-a întâmplat anterior. „Vechiul proiect a avut o carență. În varianta inițială era o sumă, iar Parlamentul a votat pentru o sumă mai mare. Atunci nu exista acordul Guvernului pentru majorarea sumei”, a explicat Streleț de ce a anulat Curtea Constituțională, în februarie curent, proiectul de lege adoptat de Parlament prin care compania „Glorinal” fusese scutită de plata impozitelor.

În prezent, organele statului au aplicat sechestru pe mai multe bunuri care aparțin companiei de construcții „Glorinal”, inclusiv pe apartamente. Imobilele au fost scoase la vânzare prin intermediul Bursei Universale de Mărfuri.

Comentarii