27.08.2014 11:27

ȘI-AU GĂSIT SUCCESUL ÎN MOLDOVA

O altfel de gândire, experiența de viață și resursele financiare consistente i-au ajutat să cucerească Moldova. Țara noastră este atractivă pentru mulți investitori străini, care găsesc ramurele economiei naționale neocupate și se aventurează în labirintul businessului moldovenesc. Chiar și ei recunosc că în drumul spre succes au întâmpinat multe obstacole, iar mediul de afaceri din Republica Moldova mai necesită schimbări.

Până a ajunge director general la METRO Cash & Carry Moldova, Michele D’Introno, cetățean al Venezuelei și al Italiei, a locuit timp de 20 de ani în 7 țări de pe mai multe meridiane ale pamântului. Cu toate acestea, el a reușit să îndrăgească Moldova și vede aici un potențial de dezvoltare.

Belgianul Luc Engelen pentru prima dată a făcut cunoștință cu Moldova în 1998. Deja peste un an, el și-a deschis propria afacere în domeniul industriei de producere a cărnii și a mezelurilor din carne. Antreprenorul recunoaște că mediul de afaceri din Republica Moldova mai necesită schimbări.

Cunoscutul sociolog român, Doru Petruți, a reușit să-și facă un nume în Republica Moldova și să conducă una dintre cele mai bine poziționate companii de cercetări sociologice din țară. El consideră că motivul pentru care moldovenii nu încearcă să-și construiască viitorul în propria țară este, în primul rând, lipsa educației manageriale.

în perioada anilor 1997 - 2013 la Camera Înregistrării de Stat au fost înregistrate 8 885 de întreprinderi cu capital străin. Cei mai mulți oameni de afaceri străini care-și desfășoară activitatea în Republica Moldova au cetățenia României. Însă, olandezii au investit cel mai mult capital social în Moldova, valoarea totală constituind 2 miliarde 81 mii de lei.

Comentarii