01.09.2014 13:16

IARMAROACE FĂRĂ AGRICULTORI

Inițiativa municipalității de a organiza iarmaroace agricole în capitală se pare că nu este susținută de producătorii agricoli. Agenții economici afectați de embargoul impus de Federația Rusă nu se grăbesc să-și comercializeze marfa în locațiile stabilite de administrația locală. De la intrarea în vigoare a dispoziției până astăzi, la Pretura Sectorului Centru s-au adresat doar șase producători pentru emiterea autorizațiilor de comerț. Aceștia susțin că în stradă nu reușesc să-și vândă tonele de fructe și legume, care îi așteaptă pe câmp.

După aproape două săptămâni de la intrarea în vigoare a dispozițiiei, șeful secției social-economice a Preturii Sectorului Centru , Pavel Rusu, a spus că numărul solicitărilor din partea producătorilor este extrem de mic. Instituția se aștepta la o avalanșă de cereri, odată ce toți agricultorii din țară se plâng că nu au unde să-și vândă marfa, după ce Rusia a interzis importul de fructe și legume moldovenești.

Cei trei agenți economici care își vând producția pe strada Academiei, sectorul Centru, susțin că inițiativa primăriei este binevenită, dar nu îi ajută prea mult. Aici vând zilnic câteva zeci de kilograme, în timp ce recolta lor însumează câteva tone, de aceea majoritatea producătorilor preferă să găsească alte soluții decât să ia exemplul lor, consideră comercianții.

Precizăm că decizia de a organiza iarmaroace agricole în capitală a fost aprobată de către municipalitate pentru a susţine producătorii agricoli din municipiul Chişinău în contextul embargoului impus de către Federaţia Rusă la exportul producţiei agricole din Republica Moldova. Potrivit serviciului de presă al municipalității, producătorii agricoli din oraşele şi satele din perimetrul capitalei începând de la 18 august și până la 30 noiembrie, pot comercializa producţia agricolă în locaţii stabilte din apropierea blocurilor de locuit sau a unor instituţii, cu excepţia pieţelor agricole, direct din camioane şi remorci, în baza autorizaţiilor de funcţionare eliberate de preturile de sector şi a documentelor corespunzătoare de însoţire.

Comentarii