26.08.2014 10:00

IMPORTĂM MAI MULTĂ ENERGIE ELECTRICĂ DECÂT PRODUCEM

Moldova produce mai puțină energie electrică, decât importă! Datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică arată că întreprinderile moldovenești de furnizare a energiei electrice au achiziţionat în jumătatea acestui an energie electrică cu 10,2 milioane kW/h mai mult, decît în perioada similară a anului trecut, iar marea majoritate a electricității a fost importată din Ucraina seu livrată din regiunea transnistreană.

Astfel, întreprinderile de distribuţie a energiei electrice din Moldova au cumpărat în jumătatea acestui an 1,971 miliarde kW/h de energie electrică – cu (0,5%) mai mult decît în perioada similară a anului trecut. Dintre care – doar 418,9 milioane kW/h de la producătorii din Moldova, restul energiei enectrice fiind achiziționată de la centrala Cuciurgan şi Ucraina. Astfel, cota energiei electrice importate a crescut de la 77,3% la 78,7%.
Datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică mai arată că în termeni monetari s-a cumpărat energie electrică în sumă de 2,056 miliarde de lei, iar moldovenilor le-au fost furnizate 1,792 miliarde kW/h de energie electrică, de circa 2,811 miliarde de lei. În termeni cantitativi şi monetari consumul s-a majorat cu 3,3%.
De asemenea, potrivit sursei citate, circa 75% din energia electrică cumpărată şi livrată îi revin companiei RED Union Fenosa – cu 1,456 milioane kW/h.

Comentarii