09.09.2014 13:30

ÎN 10 ANI VA DEPĂȘI SUA LA CAPITOLUL ECONOMIE. DESPRE CE ȚARĂ ESTE VORBA

China va depăși SUA în următorii 10 ani, devenind tara cu cea mai mare economie la nivel global.
Surclasarea va avea loc ca urmare a triplării Produsului Intern Brut chinez, de la 10 trilioane de dolari în prezent, la 28,25 de trilioane de dolari, conform unui raport al companiei de consultanţă IHS Economics din SUA, relatează Bloomberg.
Prin comparaţie, Produsului Intern Brut al Statelor Unite ale Americii, în 2024 va creşte până la 27,31 trilioane de dolari, de la 17,4 trilioane dolari în prezent.

Potrivit specialiștilor de la IHS Economics, în următorii zece ani, economia Chinei se va îndrepta către o creştere mai rapidă a consumului, ceea ce va ajuta structura economiei naţionale, precum şi creşterea economică din regiunea Asia-Pacific.

De asemenea, compania de consultanţă estimează că economia Chinei va ajunge să însemne 20% din PIB-ul global până în 2025, în condiţiile în care în 2013 economia chineză a reprezentat 12% din PIB-ul global. Institutul de cercetări a măsurat economia Chinei în dolari americani, diferită de metoda parităţii puterii de cumpărare, utilizată de alte institute de cercetare în trecut.

Metoda parităţii puterii de cumpărare este folosită pentru a măsura puterea de cumpărare a unei monede în raport cu o valută de referinţă internaţională, de obicei dolarul SUA, calculând o rată de schimb alternativă între cele două monede, care să reflecte diferenţele de preţ.

Comentarii