23.10.2014 15:48

ÎNCĂ MAI PERSISTĂ CORUPȚIA! PRACTICI INTERNAȚIONALE PENTRU JUSTIȚIA MOLDOVENEASCĂ

Justiția moldovenească este încă coruptibilă. Declarația aparține ministrului Justiției Oleg Efrim, care a participat astăzi la Conferința Internațională „Administrarea modernă a instanțelor de judecată – un element-cheie al reformei judecătorești”. În cadrul conferinței, participanții au discutat despre realizările recente în domeniul administrării instanțelor în Republica Moldova, dar și despre cele mai bune practici internaționale și pașii întreprinși pentru implementarea cu succes a acestora. În cadrul evenimentului, Ministrul Justiției Oleg Efrim a vorbit despre acțiunile întreprinse de către Guvern pentru îmbunătățirea funcționării instanțelor de judecată și dezvoltarea sistemului judecătoresc ca un serviciu public veritabil în folosul cetățenilor.

"Totodată, în pofida suportului din partea Guvernului, cu regret, unii judecători mai participă la scheme de spălare de bani - lucruri care jignesc profund magistrații care își fac onorabil meseria", a mai spus ministrul Justiției.

Potrivit lui Oleg Efrim, Ministerul continuă să investească în sectorul judiciar, pentru a responsabiliza profesional judecătorii și a consolida capacitățile tehnico-administrative ale instanțelor de judecată.

La rândul său, şeful adjunct al misiunii ambasadei SUA în Republica Moldova, Kara Mcdonald, a precizat că , în pofida tuturor reformelor, ramâne mult de facut în managementul activităţii instanţelor de judecată. Potrivit unui raport al World Economic Forum, Moldova se clasează pe locul 141 la independenţa justiţiei din 144 de state analizate.

Astfel, ţara noastră este surclasată de Ucraina şi de state ca Mozambic, Rusia şi Uganda. Menţionăm că Uniunea Europeană a alocat 60 de milioane de euro pentru reformarea justiţiei, care se va derula până în 2016.

Comentarii