29.08.2014 14:27

ÎNDRĂGOSTIT DE PĂMÂNT

Pământul moldovenesc este de aur și nu poate fi înlocuit cu nimic. De această părere este un gospodar din comuna Vorniceni, raionul Strășeni , care timp de 40 de ani a demonstrat concetățenilor că în Moldova se poate trăi frumos. Acesta altoiește butași de diferite soiuri de viță-de-vie, crește mai multe rase de iepuri, are câțiva stupi de albine și face sute de litri de vin anual. Și nimic nu-l poate îndepărta de vocația sa, pentru că este îndrăgostit de pământ.

Pe membrii familiei Matei i-am găsit dis-de- dimineață în jurul mesei cu produse proprii ecologice. Domnul Nicolae, capul întregii gospodării, îndată ne-a arătat întreaga sa afacere, care potrivit lui, îl înplinește nu doar sufletește ci și financiar. El a spus că acest sector oferă imense posibilități și nicidecum nu poate fi vorba de probleme. ”Iubește pământul și el te va răsplăti” - spune gospodarul.

Împreună cu soția sa, ambii specializați în agronomie susțin că agricultura este un domeniu profitabil, doar dacă ții pasul cu noile tehnologii agricole. Gospdarul nu lipsește de la niciun seminar de informare și toată enegia sa o investește în mașinile sale agricole pe care le-a obținut cu ajutorul subvențiilor sau pe deal, acolo unde îl așteaptă în fiecare dimineață butașii de viță de vie și copăceii de nuc.

De cei peste 150 de iepuri și de stupii de albini se ocupă soția. Potrivit ei, toată producția extrasă este pentru consumul intern al familiei. Gospodarii fac tot posibilul pentru a cultiva copiilor și nepoților spiritul de antreprenor. De teamă să nu-și rătăcească copii prin străinătăți, toți banii câștigați îi investesc în viitoarea casă a unuia dintre fii, încurajându-l totodată să-și planteze o livadă de nuci.

Anual, Nicolae Matei altoiește între 30 și 40 de mii de butași de viță-de-vie de 60-70 de soiuri diferite, care sunt comercializați pe piața internă. Prețurile variază între 15 lei pentru majoritatea soiurilor și 25 de lei pentru cele de colecție, iar prețul unui copăcel de nuc altoit este circa 100 de lei.

Comentarii