11.09.2014 09:03

INTENSIFICAREA RELAȚIILOR ECONOMICE MOLDO-TURCE

Astăzi, la Chișinău va fi semnat un Acordul de Liber Schimb între Republica Moldova și Turcia. Viceprim-ministru, ministrul Economiei, Andrian Candu, şi omologul său turc, Nihat Zeybekci vor semna documentul. Acordul va fi semnat în contextul în care Turcia a devenit membru asociat al Uniunii Europene în 1996 și acest acord de alianță îi obligă pe membrii săi să promoveze aceeași politică comercială externă și să aplice aceleași regimuri comerciale față de țările terțe. Prin urmare, și Republica Moldova, trebuie să asigure un tratament analogic pentru produsele din Turcia.

În prezent, Republica Moldova are semnate două acorduri de caracter economic cu Turcia, care țin de promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor şi Acordul privind cooperarea comercial-economică dintre cele două ţări.
Turcia este al 10-lea, cel mai mare investitor în RM, cu un CARTON ON: volumul de investiţii în capital social, de 20,5 milioane de dolari SUA. Potrivit datelor oferite de Ministerul Economiei pentru IPN, în Moldova sunt 977 de întreprinderi cu capital turcesc. Totodată, după CSI şi UE, Turcia este unul din principalii parteneri comerciali ai țării noastre. În perioada ianuarie-iunie 2014, volumul comerţului extern dintre cele două state a fost de 211,5 milioane dolari SUA. Volumul exporturilor a atins în perioada menţionată 63,4 milioane dolari SUA, iar volumul importurilor a fost de 148,1 milioane dolari SUA. CARTON OF. Principalele produse exportate de noi în această țară au fost seminţele de floarea-soarelui, sticle, borcane şi alte recipiente pentru transport sau ambalare. Turcii au adus pe piața noastră, în special, roșii, precum și articole vestimentare și accesorii.

Comentarii