26.08.2014 14:08

ÎNVAȚĂ SĂ FII FERMIER

Lipsa acută de cunoștințe în rândul fermierilor, tot mai mult în atenția cadrelor didactice din instituțiile de învățământ secundar din țară. Este vorba despre cele două școli profesioanale din orașul Nisporeni și Leova care al doilea an consecutiv au inclus în curicumul școlar, specialitatea de fermier. Cu toate că, aici elevii nu sunt obligați să plătească un contract pentru studii, profesorii susțin că formarea claselor de elevi în perioada de admitere le dă mari bătăi de cap.

Școala profesională din orașul Nisporeni a început să pregătească viticultori, apicultori și legumicultorii încă din anul trecut. Aici, elevilor le sunt puse la dispoziție tehnică agricolă, o seră de legume și chiar o minifabrică de vin, unde pot deprinde aptitudinile necesare pentru a deveni buni fermieri. Cu toate acestea, tinerii se lasă cu greu convinși să depună actele la aceste specialități, chiar dacă toate locurile disponibile sunt bugetare. Anul acesta, doar 25 elevi au depus actele la aceste specialități. Cadrele didactice susțin că ar avea nevoie de promovare și chiar de sprijin financiar, pentru procurarea utilajelor moderne care ar permite pregătirea specialiștilor conform cerințelor europene.

O altă instituție de învățământ cu profil agricol este Colegiul de viticultură și Vinificație din Chișinău, care în perioada sovietică aduna în fiecare an câte 1200 de elevi din toate țările URSS. Astăzi, aici absolvesc doar 500 de elevi anual. Reprezentanții Instituției spun că numărul mic de locuri disponibile se datorează cerințelor de pe piață. Majoritatea din ele fiind ocupate de tinerii care fac parte din dinastii din domeniul vinicol. De exemplu, în acest an circa 145 de tineri au depus actele la specialitatea viticultură.

Directorul Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mârzenco, salută inițiativa și activitatea acestor instituții. Acesta confirmă că în prezent majoritatea agricultorilor din Moldova lucrează la voia întâmplării, fără să cunoască cum să-și calculeze corect investițiile, veniturile sau cum să își elaboreze un plan bun de afaceri.

Precizăm că în prezent tinerii fermieri primesc subvenții cu 10 la sută mai mari comparativ cu marii producători, limita de vârstă, fiind considerată de până la 35 de ani.

Comentarii