29.07.2014 18:56

IPOTECA - NU E PENTRU SĂRACI

Ipoteca este mai populară în rândul cetățenilor. Datele Cadastru arată că în primele șase luni ale acestui an a înregistrat mai mult de 14.000 de contracte, in crestere cu 13% fata de aceeași perioada a anului precedent. Agenții imobiliari însă, avertizează că aceste statistici nu reflectă situația reală.

DUMITRU TARABURCA, director companie de consultanță: În conformitate cu legislația Republicii Moldova, ipoteca este orice gaj ipotecar.

Deci, orice credit chiar și cel care reprezintă un gaj pentru o lună sau un an, va fi înregistrat ca un credit ipotecar.

Totodată, într-un sens mai larg, ipotecarea reprezintă un împrumut pe termen lung prin intermediul căruia se achiziționează bunuri imobiliare. Potrivit datelor Băncii Naționale, astfel de împrumuturi la sfârșitul lunii iunie au atins cifra de 2 miliarde de lei, cu jumătate de miliard mai mult decât în ​​anul anterior. Cele mai multe împrumuturi au fost oferite în lei. În valută străină băncile acordă credite doar persoanelor care obțin venituri în euro sau dolari.
Băncile cred că cererea este în creștere, datorită faptului că condițiile de creditare au devenit mai atractive și oameni își dau seama că este mai bine să plătească pentru propriul apartament decât pentru închirie. Pe de altă parte, agenții imobiliari spun că ratele actuale, chiar dacă sunt mici, încă rămân inaccesibile pentru majoritatea populației.
DUMITRU TARABURCA, director companie de consultanță: Cu cinci ani în urmă erau de 15-16%. Tariful normal pentru un credit ipotecar - este de 2-4%. La așa ceva doar putem visa. Ipoteca este un produs accesibil pentru populația cu venituri medii și mari. Cei cu venituri mici, cum au fost așa și au rămas fără bani. Orice produs ipotecat trebuie să se bazeze pe un program social.
Deocamdată acest program lipsește în capitală. În asemenea cazuri, intermediarii vin cu propunerea de a acumula cât mai multe resurse proprii și să ia o treime din credit. Se poate de adresat și direct la constructori care au prețuri inițial mai mici.
În Chișinău este o agenție municipală de ipotecă. De-a lungul existenței sale din anul 1999 până în 2014 a construit 49 de case. Cu toate acestea, agenția municipală nu oferă beneficiu pentru nici un cost și nici pentru ratele de credit ipotecar. de credit agenția municipală nu oferă.

Comentarii