15.09.2016 09:02

Cum s-au schimbat în august prețurile la carburanți în Moldova

În august 2016, prețurile la carburanți în Moldova s-au redus în ansamblu cu 0,5 la sută față de luna precedentă.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, acest lucru este condiționat, în principal, de reducerea prețurilor la carburanți cu 2,8 la sută în urma micșorării prețului la benzină și motorină, efectuată de operatorii de pe piața produselor petroliere în august.

Această diminuare a prețurilor corespunde prevederilor noii metodologii de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, precum și dinamicii prețurilor la petrol pe piața internațională.

Potrivit noii metodologii, Agenția, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei care nu pot fi majorate de operatorii pieței. Totodată, regulatorul energetic deja nu mai stabilește plafonul de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat.

Valoarea acestuia se stabilește de operatorii de pe piață în baza unui alt mecanism. Potrivit statisticii oficiale, în august prețul la gazul lichefiat în butelii a crescut cu 12,8 la sută. Totodată, prețurile la lemne pentru foc și la combustibil lichid au rămas la nivelul lunii precedente, iar prețul la cărbune de pămînt s-au diminuat nesemnificativ.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la combustibil, în august 2016, a constituit minus 5,5 la sută, fiind cu 0,5 puncte procentuale inferior celui din luna precedentă și cu 10,7 puncte procentuale inferior celui înregistrat în luna august a anului trecut.

SURSA

Comentarii