11.07.2016 13:15

Calmîc va discuta la Kiev problemele comerciale ale Moldovei și Ucrainei

Vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, și prim-vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului al Ucrainei, Stepan Kubiv, vor discuta la Kiev problemele comerciale dintre cele două țări.


Potrivit Ministerului Economiei, întrevederea oficialilor va avea loc în cadrul celei de-a VII-a reuniuni informale a miniștrilor economiei statelor Parteneriatului Estic, care se va desfășura pe 12 iulie în capitala Ucrainei.

În cadrul acestui eveniment Octavian Calmîc va avea un șir de întrevederi bilaterale cu omologii din alte state, cu care va discuta aspectele colaborării bilaterale, extinderii cooperării comercial-economice, posibilitatea implementării unor proiecte investiționale de interes reciproc.

În cadrul întrevederii cu omologul său ucrainean Stepan Kubiv vor fi continuate discuțiile privind problema funcționării Complexului hidroenergetic nistrean de la Novodnestrovsk, proprietăților Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei, reluarea activității Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru colaborare comercial-economică, problema de aplicare a cotelor la importul unor produse din țara vecină, etc.

Amintim că din mai 2016 Chișinăul a introdus cote și taxe la importul de lactate, produse din carne și ciment din Ucraina, care vor fi aplicate pînă pe 31 decembrie 2016. Partea ucraineană a calificat acțiunile Moldovei drept ilegale și nejustificate, declarînd că acestea contravin ideilor și principiilor europene și sînt considerate de Kiev discriminatorii și neprietenești. Partea ucraineană a declarat că își rezervă dreptul de a întreprinde măsuri de răspuns, care ar putea afecta puternic companiile moldovenești.

În consecință, Chișinăul și Kievul au demarat consultări la nivel de experți pentru a ajunge la un compromis în problema importului de lactate, produse din carne și ciment din Ucraina în Moldova. Părțile discută posibilitatea reglementării barierelor existente pentru exportatorii ucraineni sau atenuarea impactului negativ după introducerea restricțiilor de către Moldova.



SURSA

Comentarii