28.09.2016 07:30

Concurs pentru dreptul de a produce colectoare solare în Moldova

Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în comun cu Ministerul Economiei, a lansat concursul de selectare a companiei care va beneficia de echipamentul de producere a colectoarelor solare pe teritoriul Republicii Moldova.

Anunțul a fost făcut marţi de către vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, în cadrul vizitei la Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare, pe al cărui acoperiş anterior au fost instalate astfel de colectoare.

Proiectul prevede achiziţionarea, instalarea şi punerea în funcţiune a unei linii de producere a colectoarelor solare cu tuburi vidate şi dezvoltarea capacităţilor personalului implicat în producerea propriu-zisă.

Ministrul a spus că aceste colectoare solare nu se bucură de popularitate în Moldova, din cauza preţului lor ridicat şi din cauza că populaţia nu cunoaşte avantajele lor.

Directorul Centrului, Veaceslav Tizu, a spus că, graţie suportului financiar al Fondului pentru Eficienţă Energetică, pe acoperişul Centrului au fost instalate 48 de colectoare solare cu tuburi vidate, cu o suprafaţa totală de 73 de metri pătraţi, cu puterea termică de 50,2 kW.

"Aceste colectoare ne ajută să reducem cu 30% cheltuielile pentru încălzire şi apă caldă şi anual noi economisim peste 200 de mii de lei. Aceasta înseamnă că în cinci ani vom reuşi să acoperim toate cheltuielile pentru procurarea şi instalarea colectoarelor solare", a spus el.

Directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Mihail Stratan, a comunicat că Agenţia are la dispoziţie trei săptămîni pentru a selecta compania ce se va ocupa de producerea colectoarelor.

Proiectul, în sumă de circa 5,5 mil. lei, este finanţat de Guvernul Poloniei şi ONU pentru Dezvoltare Industrială.

SURSA

Comentarii