09.06.2014 07:50

LA CHIȘINĂU S-A DESFĂȘURAT DIPLOMATIC ECONOMIC CLUB

Reprezentanții misiunilor diplomatice, acreditate la Chișinău, s-au întrunit astăzi la o ședință a Diplomatic Economic Club. Evenimentul a fost organizat în cadrul săptămânii investiționale ”Moldova business week” de către Ministerul Economiei și Ministerul Afacerilor Externe.
Oficialii moldoveni au vorbit despre prioritățile guvernului pe termen scurt și mediu în domeniul economic, posibilitățile de creștere a competitivității producției autohtone și au consultat părerile și propunerile diplomaților străini pentru îmbunătățirea climatului investițional în țară.
Startul sesiunii Diplomatic Economic Club ll-a a fost dat de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care a vorbit despre dependența Republicii Moldova de comerțul extern, remitențele migranților moldoveni, care lucrează peste hotarele țării și investițiile străinilor.
Potrivit lui, de cîțiva ani, autorităţile depun eforturi pentru a moderniza legislaţia economică şi comercială a Republicii Moldova. Aceasta fiind și o precondiţie pentru a intra în faza finală de negociere a Acordului de Asociere şi a celui de liber schimb cu UE.
Totodată, viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a specificat că autoritățile elaborează un nou concept a diplomației economice și în prezent negociază memorandumuri cu mai multe țări europene pentru a stabili relații mai strînse în acest sens.
Unul din principalele subiecte abordate a fost liberalizarea relațiilor economice dintre Chișinău și Uniunea Europeană după semnarea Acordului de Asociere. Deși, diplomații străini au salutat apropiata semnare a Acordului de Asociere cu UE, ei nu au uitat să atenționeze Moldova să nu renunțe la piețele țărilor CSI.
Conducerea Ministerului Economiei a dat asigurări că Moldova nu va renunța la exportul produselor în țările CSI. Asta în pofida impunerii unor posibile sancțiuni din partea Rusiei din cauza semnăriii Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană la 27 iunie.

Comentarii