07.10.2016 10:31

Lagarde: Fiecare ţară poate contribui la creşterea economiei globale

Miniştrii finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale, care vor participa la Adunarea Anuală a FMI şi Băncii Mondiale de la Washington în perioada 7-9 octombrie, vor fi rugaţi să examineze posibilităţile ţărilor pe care le reprezintă de a contribui la creşterea economiei globale care "este prea slabă, de o perioadă prea lungă ".

Infotag

Declaraţiile au fost făcute de către directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate joi la Washington.

Christine Lagarde a solicitat tuturor statelor să întreprindă acţiuni pentru a stimula creşterea economică la nivel global în următorii ani. În Economic Outlook Report, lansat la începutul săptămînii curente, FMI a prognozat o creştere economică globală la nivel de 3,1% în 2016 şi de 3,4% în 2017.

Moldova va fi reprezentată la Adunarea Anuală a FMI şi Băncii Mondiale de ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, şi de guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea. 

"Considerăm că fiecare ţară poate oferi ceva şi poate întreprinde acţiuni pentru a contribui la creşterea globală. La Adunarea Anuală a FMI şi Băncii Mondiale voi ruga miniştrii finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale să se întrebe ce pot face ei pentru a stimula creşterea economică la nivel global, care este prea slabă, de o perioadă prea lungă de timp", a spus Christine Lagarde.

Potrivit directorului general al FMI, pentru a înregistra creştere economică, statele membre ale FMI ar putea utiliza pîrghii fiscale, implementa reforme structurale, sprijini cercetarea şi dezvoltarea, precum şi finanţa proiecte de infrastructură.

Christine Lagarde s-a pronunţat și pentru impulsionarea cooperării la nivel internaţional. 

"Considerăm că cooperarea şi globalizarea lucrează pentru toţi. Nu credem să este timpul să ne pronunţăm împotriva globalizării, dar să insistăm asupra lucrurilor care dau rezultate. Globalizarea ar trebui să lucreze pentru toţi," a spus Christine Lagarde. 

Ea a adăugat că FMI este gata să susţină ţările în curs de dezvoltare să facă faţă posibilelor şocuri fără a fi obligate să apeleze la credite destul de costisitoare pe pieţele internaţionale sau la împrumuturi bilaterale. 

"Sînt bucuroasă să vă anunţ că FMI a aprobat recent extinderea ratei zero pentru toate facilităţile concesionale ale Fondului pînă în anul 2018", a spus Christine Lagarde. Oficialul FMI a adăugat că noile acorduri de finanţare, care urmează a fi semnate săptămîna curentă, vor servi drept o linie de apărare adiţională împotriva posibilelor şocuri. 

Referindu-se la importanţa creşterii economiei globale în timpul dezbaterilor organizate de postul de televiziune CNN la sediul FMI de la Washington, Christine Lagarde a spus că, la fel ca şi bunica sa, care spunea că "orice fel de mîncare este mai bună cu unt", ea consideră că "orice evoluţii sînt mai bune atunci cînd există creştere economică".

"Dacă ne vom confrunta cu un nou şoc la nivel global, nu vom avea la dispoziţie prea multe instrumente pentru a acţiona. Dar creşterea economică va fi la sigur unul dintre aceste instrumente", a spus directorul FMI.
 

SURSA

Comentarii