18.06.2014 15:18

MAI PUȚINE ÎNTREPRINDERI ÎN ROMÂNIA

Mediul de afaceri din România stagnează din cauza activității incompetente a Guvernului, scrie presa romană, fșcând referire la cifre și date statistice.

Potrivit datelor remise de Oficiul Național al Registrului Comerțului , în primul trimestru al anului 2014, în România s-au înființat 38.109 întreprinderi, cu 11 la sută mai puțin decât numărul întreprinderilor înființate în perioada similară a anului trecut, când și-au demarat activitatea 42.752 firme.Dacă ne referim la situația din întreaga țară, cea mai grea lovitură au primit-o afacerile persoanelor fizice, care au scăzut în primele patru luni din 2014 cu 15,5%, comparativ cu aceeași perioadă din 2013, ajungând la un număr mai mic de 17.000 de întreprinderi nou înființate.
În presa română mai este menționat că motivul acestei stagnări drastice a mediului de afaceri sunt măsurile de creștere a fiscalității decise anul trecut, pentru a spori veniturile le buget. Câteva dintre deciziile luate de către guvernul roman anul trecut în sistemul fiscal ar fi introducerea unei accize suplimentare pe fiecare litru de carburant, perceperea unei taxe noi pentru magazine, depozite, precum și solicitarea plății contribuțiilor sociale de la persoanele care închiriază imobile.
Precizăm că deja aceste măsuri luate de autorități au urmări grave. Circa 4.000 de angajați au fost disponibilizați din industria chimică privată, și ca rezultat urmează să fie lovite și alte industrii colaterale.
În prezent, o șansă de salvare, antreprenorii o văd în reducerea contribuțiilor sociale cu 5 puncte procentuale din toamna anului current, care însă ar putea aduce un nou val de creștere a fiscalității, estimează experții economici.

Comentarii