24.07.2014 11:36

MERELE DE LA PRODUCĂTORII LOCALI, CUMPĂRATE DE STAT

O parte din merele producătorilor locali vor fi cumpărate de stat. Pentru aceasta vor fi alocați 20 de milioane de lei, sumă care va ajunge în conturile Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, luni 28 iulie, a anunțat premierul Iurie Leancă la ședința de ieri a Guvernului. Premierul i-a cerut ministrului agriculturii şi industriei alimentare să elaboreze un mecanism de achiziţie. Merele vor ajunge în grădinițe și școli.

Potrivit premierului, este necesar de identificat posibilităţi de suplinire a fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli. Tot el a mai spus că este necesar să ne pregătim temeinic pentru a accesa piaţa UE, alte pieţe, unde elementul politic nu este atât de evident aplicat în relaţiile comerciale. „Din punctul meu de vedere, ceea ce trebuie să facem noi este să asigurăm accesul la o piaţă previzibilă, o piaţă unde politica nu influenţează regulile comerciale. Aici am convenit deja cum avansăm. Sigur că trebuie să ne gândim la anumite măsuri compensatorii, fiindcă oricum anumite pierderi vor fi, dar aşa cum am convenit, trebuie să amortizăm aceste pierderi şi să-i ajutăm pe producătorii de fructe”, a subliniat Iurie Leancă.
Astăzi iurie Leancă se întâlnește cu reprezentanţii băncilor comerciale pentru a conveni asupra unor scheme de reeşalonare a datoriilor unor producători la rambursarea creditelor accesate la bănci. Premierul a spus că este necesar de solicitat şi întreprinderilor Moldovagaz şi Gas Natural Fenosa să aibă o atitudine mai înţelegătoare faţă de producători în situaţia complicată în care s-au pomenit, scrie IPN

Comentarii