17.10.2014 09:48

MILIARDE DE DOLARI, SPĂLATE PRIN MOLDOVA

Contactat de MBC, procurorul Anticorupție, Eduard Harunjen, a declarat că pe teritoriul țării au fost efectuate practic toate investigațiile pe acest caz, dar pentru a finaliza procedurile este nevoie de cooperarea autorităților din Federația Rusă, care deocamdată nu sunt prea receptive. Mai multe detalii despre acest caz, aflam imediat din materialul ce ce urmează.

Potrivit autorităților, schema de spălare a peste 20 de miliarde de dolari prin sistemul judecătoresc din Moldova implică peste 100 de agenți economici străini, o instituție bancară din țară și mai multe bănci din Federația Rusă.

Procurorul Anticorupție a mai declarat că în cadrul investigației întâmpină dificultăți, deoarece autoritățile ruse nu cooperează pe acest caz.

Deși Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova a pornit o cauză penală pe acest caz, niciunul din judecătorii implicați nu reprezintă subiectul anchetei.

Cât privește perspectivele acestui caz, procurorul Harunjen a declarat că banca comercială din Moldova, care se presupune a fi implicată în această schemă, riscă să plătească o amendă foarte mare, iar persoanele care vor fi găsite vinovate ar putea răspunde penal.


Potrivit publicației The Independent, mai multe instituții private de învățământ din Marea Britanie au ajuns în vizorul organelor de drept pentru faptul că au acceptat fără să știe banii spălați prin schema de escrocherie în care au fost implicați mai mulți judecători din Republica Moldova.

Comentarii